Under 2017 genomförde vi ett förbättringsprojekt på ett äldreboende i Norrköping. Under arbetet lyftes många förbättringsområden, bl.a. vad gäller rondrutiner, utbildning, möjlighet till snabbare provsvar vid rond t.ex.
Ett exempel på problemområde som vi vill lyfta här var att många av de boende hade vaxpropp.
Det är ett besvär som vi med enkla medel kan åtgärda och som ev. kan tyckas banalt men som riskerar ge den drabbade stora problem i form av:
Efter att vi diskuterat problemet i personalgruppen på äldreboendet framkom att anledningen till att vaxpropp inte uppmärksammades var främst tidsbrist.
Läkaren som rondade äldreboendet hade vanligtvis 2-3 timmar avsatt varje vecka och där mer akuta frågor upptog all den tid som fanns avsatt för rond.
Orsaken till problemet var tidsbrist samt att det krävdes att läkaren undersökte patienten med otoskop för att man skulle kunna påbörja behandling
Lösningen på problemet var att hitta ett sätt där vi inte behövde använda läkartid för att identifiera boende med vaxpropp. Vi var då med och utvecklade ett digitalt video-otoskop. Ett lättanvänt otoskop som kan lagra både foton och spela in videosekvenser från undersökningar.
Målet blev att ett vårdbiträde eller sjuksköterkska enkelt skulle kunna fotografera/filma hörselgång och bildmaterialet skulle sedan kunna visas upp för läkare. Antingen på distans när läkaren är på sin vårdcentral eller under rond. Behandling skulle kunna sättas in snabbt och även följas upp och dokumenteras smidigt.